Journal
collectie tentoonstellingen 9 november, 2012

Wisseling van de wacht

Het museum is ruim zes weken open en de eerste schilderijen worden alweer van de wand gehaald. Hoe komt dat? De conservatoren van het Stedelijk hebben voor een dynamische opstelling van de vaste collectie gekozen. Dit betekent dat kwetsbare kunstwerken regelmatig gewisseld kunnen worden maar ook dat wij onze collectie kunnen uitlenen aan andere musea. Deze eerste wisselingen doen wij vanwege een bruikleenaanvraag van het MoMA. Twee werken uit de collectie van het Stedelijk maken deel uit van de tentoonstelling Inventing Abstraction, 1910–1925.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog lang niet iedereen die het Stedelijk wil bezoeken heeft dat gedaan en nu al twee topstukken van Malevich en Mondriaan van de wand, waarom? We zouden deze wisselingen niet doen als we geen werken hadden die een passend alternatief bieden. Beide schilderijen worden vervangen door een werk van dezelfde kunstenaar. Het is daarom juist een verrijking voor de vaste collectieopstelling en deze wisseling geeft ons bovendien kans om de collectie over de volledige breedte te laten zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast het circuleren van werken vanwege bruikleenaanvragen worden verschillende collectieonderdelen aan het begin van volgend jaar gewisseld vanwege de lichtgevoeligheid. Een groot deel van de werken op papier en fotografie zal dan worden vervangen door andere collectiestukken. Voor wie de vaste collectie nu nog niet regelmatig bezoekt zal dit reden zijn om dat wel te gaan doen en nieuw werk te kunnen bekijken.

Vanaf nu is in zaal 5 Mondriaan’s Compositie: no. III, met rood, geel en blauw en in zaal 9 Malevich’ Suprematistische compositie (met gele, oranje en groene rechthoek) te zien. En voor wie de Compositie met geel, rood, zwart, blauw en grijs of Zelfportret in twee dimensies wil zien kan vanaf 23 december terecht in New York!

 • Laurentfievet

  Nicely collections

 • Evanuchelen

  mag het ook in het Nederlands? ik vind het knap onrustig in het stedelijk.Wat een verzekeringsonkosten– nu alweer naar de vs sturen?
   Richt het stedelijk nu alsjeblieft eens even goed in– niet 2 dingen op enorme afstanden van elkaar; werk de bewegwijzering eens duidelijk uit; zorg voor een automaat voor de museumj. kaarthouders, en laat die oude zo lang gewacht hebbende kijkers weer eens rustig genieten en de weg leren kenne met een handout.
   Deze site met al die blanko stukken wat is daarvan de bedoeling?

 • Josien Simons Cohen

  Tip voor Evanuchelen, die vraagt of het ook in het Nederlands mag: als je rechts bij “TAAL” op ‘Nederlands’ klikt krijg je de Nederlandse tekst te zien.
  Zelf vind ik deze dynamische opstelling juist stimulerend, de bezoeker die regelmatig even het museum binnenloopt hoeft zich niet te vervelen….en is het niet een eer dat het wereldberoemde MoMa werk van ons wil lenen?
  Josien Simons Cohen.