Journal
Geen categorie 4 oktober, 2013

Blikopener: het ideale bijbaantje

Wanneer ik terugkijk naar mijn bijbaantjes vallen die niet in de categorie ‘geweldig’. Ik had hele leuke collega’s en verdiende prima maar ik deed niet iets waar ik later ook full time mee bezig wilde zijn. Oké, op 15-jarige leeftijd had ik ook nog geen concreet idee van mijn ultieme droombaan. Daarvoor vond ik ook  te veel dingen tegelijk leuk en was ik te jong. Sommige leeftijdsgenoten hadden hun carrière al uitgestippeld, maar ik wist nog niet waar ik mijn voetafdrukken wilde.

Nu ik ouder ben, meer inhoud heb in het rugtasje dat leven heet en meer weet wat mij aantrekt of juist afschrikt, ben ik veel kieskeuriger als het over bijbaantjes gaat. Ik wil plezier hebben in wat ik doe, er goed in zijn of mijzelf er juist in ontwikkelen. Salaris is ook van belang, maar ik verdien liever minder geld bij een werkgever waar ik enthousiast van raak en die dicht bij mij staat, dan dat ik iedere dag met een dosis tegenzin mijn bed uit ga en de minuten achter het bureau aftel.

Een mooi voorbeeld van dat ideale bijbaantje is Blikopener zijn. Sinds 2008 is deze groep jonge ambassadeurs actief in het museum. Zij geven rondleidingen, bedenken workshops en organiseren evenementen. Allemaal met een ‘Blikopener randje’: speels, fris, gedurfd en net iets anders dan normaal. Tijdens mijn tijd hier in het museum vielen zij mij al op. Zij stralen een bepaalde onbevangenheid uit maar zijn ook kritisch. Een groep jongeren van 15 tot en met 19 jaar met een bijbaan in het Stedelijk. Deze groep moet kunst voor jongeren levendig, modern en aantrekkelijk maken.

De nieuwe groep Blikopeners 2013-2014 samen met coördinator Dorine van Kampen en stagiaire Emma Waslander. Foto: Maartje Strijbis

Dorine van Kampen en Emma Waslander begeleiden de jonge ambassadeurs. Dorine is al vier jaar actief met de Blikopeners, ze kwam als stagiaire het Stedelijk versterken maar is niet meer weggegaan. Emma is haar stagiaire, oftewel haar rechterhand. Zij vormen een goed team en vullen elkaar aan waar nodig is. Beiden vertellen vol trots over hun Blikopeners. De groep inspireert en geeft hen energie. Dorine vertelt enthousiast “Weet je wat een Blikopener net tegen mij zei? Simpel is niet altijd makkelijk, ingewikkeld is niet altijd gecompliceerd.” Voor Emma is de diversiteit het meest bijzonder: “De Blikopeners komen uit verschillende achtergronden. Een ieder heeft zijn eigen verhaal en bagage maar dat maakt een perfecte match.”

Afgelopen zaterdag ging ik een middag met een paar Blikopeners in gesprek. Ondertussen zat een deel van de nieuwe groep te brainstormen hoe zij Blikopeners presenteren via sociale media en liep de rest het museum te verkennen. Dat de Blikopeners allerlei visies en ideeën hebben wordt mij ook duidelijk. De nieuwe groep die in september is begonnen, komt een voor een bij mij aan tafel schuiven. De één is verlegen, wacht iedere vraag af en de ander maakt grapjes en geeft uitgebreid antwoord. De één is met kunst opgegroeid, de ander is nauwelijks in musea geweest. Maar allemaal creatief en in bezit van een bepaalde verwachting en missie die zij willen waarmaken in het museum. Gemotiveerde soldaatjes, klaar om te strijden.

Blikopeners aan het brainstormen. Foto: Maartje Strijbis

Voor nieuwkomer Lateesha Verwey (16 jaar) is het een verrassing dat zij zoveel verantwoordelijkheid krijgt. “Wij mogen zoveel organiseren en gewoon doen.” Blikopener Gaby Reiman (18 jaar)  vindt dat alles tegenwoordig wordt voorgeschoteld, dat er weinig ruimte is voor een eigen visie. Als Blikopener wil zij daarin verandering inbrengen.  “De Blikopeners zijn multicultureel, wij hebben allemaal verschillende ideeën maar wij werken samen zodat iets moois kan ontstaan. Wij kunnen een voorbeeld zijn.”

Jeroen Bos (16 jaar) en  Aimée Lafargue (16 jaar) vinden dat ook één van de leukste pluspunten, dat je als Blikopener veel nieuwe contacten maakt met leeftijdsgenoten van verschillende Amsterdamse scholen. Jeroen kan niet wachten om rondleidingen te geven en Aimée hoopt vooral meer te weten komen over verschillende kunstenaars. Collega Luca Spadaro (18 jaar) kan niet wachten om zijn ideeën uit te werken. “Elk individu moet zelf weten wat hij belangrijk vindt, maar door kunst kan ik mijn gedachten de vrije loop laten. Voor mij is kunst ontspanning.” Hij wil laten zien dat kunst ook leip kan zijn, niet suf of saai. Daphne Vermeulen (16 jaar)  is net zo gemotiveerd: “Wij zijn een deel van het museum dat anders is dan normaal en wij hebben een ander denkperspectief.”

Blikopeners op pad door het museum. Foto: Maartje Strijbis

Een Blikopener is gedreven en jong, maar ook volwassen. Je bent een deel van het museum, dus je bent een stukje van het grote geheel. Daar verwonderen zij zich over, maar zij nemen die taak ook serieus. Als ik nog vijftien was, solliciteerde ik voor Blikopener: een niet alledaags baantje dat in de categorie ‘geweldig’ valt. Daar waar de beleving van het jonge brein telt en wordt uitgebreid.

Blikopeners is een initiatief dat gerealiseerd is in 2008, gebaseerd op het educatieprogramma Youth Insights van het Whitney Museum in New York

Blijf op de hoogte van de Blikopeners:
www.twitter.com/blikopeners
www.facebook.com/blikopeners

Tags

Geef een reactie