Journal
Geen categorie 27 augustus, 2015

Blog door Blikopener Malika: Cathedra (Barnett Newman)

Het overheersend ultramarijn-blauwe vlak in het schilderwerk Cathedra oftewel ‘troon’ van de abstract expressionistische kunstenaar Barnett Newman, maakt veel indruk op onze bezoekers. Ook ik ben één van de toeschouwers die ooit op haar gemak kennis maakte met de kunst die het Stedelijk Museum op dat moment te bieden had. Tot ik zaal 1.6 binnen liep, de zaal waar het blauwe meesterwerk hangt. Ik werd overdonderd door het uitgebalanceerde en toch knallende werk van Newman.

De kleuren namen mijn gedachten over en overspoelde mij met gemengde gevoelens. Waren het de positieve of negatieve emoties die de overhand namen? En was het een goede of slechte eerste indruk? Een feit is dat het werk mij minstens 10 minuten tot stilstand hield en vervolgens nog wenste aandachtig bekeken te worden.

Voor mij maakte een museumbezoek op dat moment nog geen belangrijk of groot deel uit van mijn leven, buiten de tijd die ik doorbracht op het Ivko, een kunstschool gelegen aan de Amstel.

Van kunst houden gaat niet zomaar, je interesse moet voortkomen uit prikkelingen of zoals ik het altijd zeg een ingeving. Ik maak altijd de vergelijking met de inkeer tot een geloof. Het zit in je – door bijvoorbeeld de opvoeding – om een geloof aan te hangen of er is een gebeurtenis/ingeving die jouw aantrekkingskracht aan het werk zet en je zo naar een bepaald geloof toe trekt. Zo gaat het naar mijn mening ook bij kunst!

Kunst heeft mij altijd al wel bezig gehouden in de vorm van tekst, abstracte vormgeving, dans en muziek. Toch heeft dat ene bezoek aan zaal 1.6 mij helemaal over de streep getrokken. Door Cathedra is mijn waardering voor kunstenaars en hun resultaten in hun werk veel groter geworden en is mijn nieuwsgierigheid zodanig geprikkeld dat ik nu langer bij een werk stil sta, ook om na te denken over wat er zich afspeelt achter de eerste indruk.

Met dank aan en respect voor kunstenaar Barnett Newman, ondanks de negatieve reacties op zijn werk ging hij toch door met kunst maken!

Tags

Geef een reactie