Journal
Geen categorie 13 augustus, 2013

De performers van Aernout Mik – ‘Communitas’

Sinds de opening van de Aernout Mik tentoonstelling ‘Communitas’ bestaat er een grote kans om in de kelder in pakken gestoken personen tegen het lijf te lopen. Hoewel deze personen het uiterlijk hebben van een suppoost, handelen ze geheel afwijkend. Men treft ze waarschijnlijk aan terwijl ze wat rondhangen op en rond de stoelen in een kleine ruimte binnen de tentoonstelling.

Met een groep van ruim zeventig vrijwillige performers is dit live-element gedurende de hele tentoonstelling toegevoegd aan het werk ‘Tongues and Assistants’, dat speciaal gemaakt werd voor deze tentoonstelling. De inrichting van ‘Communitas’ verwart en Aernout Mik poogde met performers deze verwarring van het scherm te trekken en in de werkelijke ruimte te plaatsen.

De ervaring leert dat deze suppoost-performer de bezoeker zeker beïnvloedt en vervreemdt, ook al wordt de performer niet altijd als dusdanig herkend. De zeventig vrijwilligers merkten dat de bezoekers hen aanzien voor een film, standbeeld of reflectie in een spiegel. Soms is de aanwezigheid alleen al intimiderend en blijft men buiten de ruimte staan, terwijl anderen duidelijk meer moeite hebben met de onduidelijkheid en onder het mompelen van ‘onzin’ weigerden de ruimte nog te bezoeken.

Niet alleen de bezoeker wordt beïnvloed door het live-element, ook de performers zelf ervaren hun rol in dit werk op een bijzondere manier. Naast het feit dat je als performer deel neemt aan een kunstwerk, wordt de kans geboden om een museumbezoek op een hele nieuwe manier te bekijken. De groep ontdekte kijk- en beleefpatronen, door zelf buiten die patronen te gaan staan.

Een kleine greep uit quotes vergaard door de performers:

“Ik zit in de extra ruimte, weer met mijn krantje. Er staat een wat ouder stel voor me in de grotere ruimte. ‘Man: Goh, ze maken die sculpturen heel levensecht tegenwoordig. Vrouw: ach nee, volgens mij is ze gewoon echt. Kijk. Ze ademt toch?’ Ik haal even mijn hand door mij haar. Vrouw: oh gut, kijk. Ze zit aan haar haar, kijk maar. Ik zei het toch. Man: misschien kan ze gewoon in twee posities zitten.’ Ik kijk de man nu recht aan. Hij lijkt te schrikken en het stel loopt wat verdwaasd weg.”

 “Vanmiddag lag Carmen bevallig op de grond in de achterste ruimte. Het riep veel reactie op. Ik werd aangestoten: mevrouw, kijk daar, gaat het wel goed met haar? Geruststellend knikje. Ehm, hoort ze er misschien bij? Weglopend tegen zijn compaan: die twee dames met kinderwagens horen er ook bij denk je niet en ik zag er wel meer hier.”

“Gisteren 12 tot 4. Een bezoeker spreekt mij aan op mijn gedrag als suppoost: “Nou, zo wil ik ook wel mijn geld verdienen. U gedraagt zich onprofessioneel door zo tegen de muur te hangen”. Na mijn reactie, dat wij ‘deel uit maken van de ruimte’, zei ze wel tien keer sorry. (..) De meeste mensen vinden het toch een beetje eng.”

De performers maakten daarnaast zelf foto’s van hun rol en van de rol van de bezoekers. Hieronder een kort beeldverslag.

Aernout Mik – Communitas loopt nog tot zondag 25 augustus.

Foto’s en quotes door Nynke Vissia, Jose Henneman, Tamar Berends, Anita Markx, Maria Carballo, Camila Michelini, Marlijn Franken, Linda van Bronckhorst, Ivonne Wiering, Hanne Verwoert, Hedwig Wösten, Richard de Langen, Marie Louise Terwindt, Johanneke Bronkhorst, Marloes Vermijs en Lotte van Geijn.

Tags

Geef een reactie