Journal
Geen categorie 21 oktober, 2013

Eerbetoon aan indrukwekkend nalatenschap

9789462081031_de_russische_avant_garde_de_khardzhiev_collectie_3dNa jarenlang grondig onderzoek presenteert het Stedelijk Museum Russische avant-garde. De Khardzhiev-collectie in het Stedelijk Museum Amsterdam, de enige echte catalogue raissoné van de unieke Khardzhiev collectie. Dit 552 pagina’s tellende boek van krap 3,5 kilo is een eerbetoon aan de indrukwekkende nalatenschap van de Russische verzamelaar Nikolai Khardzhiev. Hij was vriend en bewonderaar van de moderne kunstenaars van zijn tijd. Khardzhiev verzamelde werk van kunstenaars als Kazimir Malevich, Mikhail Larionov, Olga Rozanova, El Lissitzky, Vasily Chekrygin, Mikhail Matyushin en Vladimir Tatlin. Van deze en vele andere Russische avant-gardisten bracht hij vanaf eind jaren ‘20 een omvangrijke verzameling kunst, manuscripten en andere unieke documenten bijeen. Door bestudering hiervan ontwikkelde de literatuurkenner Khardzhiev zich tot een pionier in het onderzoek naar de kunstenaars van de Russische avant-garde van het begin van de twintigste eeuw.
Sinds 1998 huist deze kunstcollectie in het Stedelijk Museum Amsterdam als langdurige bruikleen van de Stichting Khardzhiev. Geurt Imanse en Frank van Lamoen deden jarenlang onderzoek naar de collectie en lieten elk kunstwerk en document door hun handen gaan om deze zorgvuldig te kunnen documenteren en zo de enorme collectie te kunnen inventariseren. De afdeling papierrestauratie onderzocht elk werk op de verschillende technieken en de gebruikte materialen en ondergronden. Een groot deel van de werken werden voorzien van een nieuwe datering en tot op het laatste moment werd werk toegeschreven aan tot dan toe onbekende, nieuwe Russische kunstenaars.
0029_2013_10_15_SMA_Catalogus_Malevich_foto_Ernst_van_Deursen_800Met ruim 700 kunstwerken, waaronder schilderijen, werken op papier, gouaches, aquarellen, omslagontwerpen van futuristische boeken, schetsen en studies, biedt deze publicatie een nagenoeg compleet overzicht van Khardzhievs uitzonderlijke kunstverzameling. De werken zijn op kunstenaar ingedeeld, die elk worden geïntroduceerd met een korte biografie, waarin zijn werk en zijn relatie tot Khardzhiev besproken wordt. In de essays beschrijven onder meer de auteurs Elena Basner, Michael Meylac en Sergey Sigey de veelbewogen geschiedenis van de collectie en de eigenzinnige figuur van Nikolai Khardzhiev.

Elvie Casteleijn is afgestudeerd Master Museumconservator en is werkzaam op de afdeling Publicaties van het Stedelijk Museum. Ze leverde bijdragen aan meerdere Stedelijk publicaties en coördineerde het project van de Khardzhiev catalogus.

Tags

Geef een reactie